Det gode liv i Georgia - Opplev georgisk kultur, mat og vin
Georgia med sin fantastiske natur, eldgamle historie og særegen tradisjon, er lokalisert på den historiske silkeveien der øst møter vest
Pris pr. person fra
kr. 24 980
Georgia er en perle i hjertet av Kaukasus og en uoppdaget skatt for nordmenn flest. Georgia med sin fantastiske natur, eldgamle historie og særegen tradisjon, er lokalisert på den historiske silkeveien der øst møter vest.
Her kjempet de store imperiene om makt og innflytelse, og Georgia var alltid kjent for sitt kulturelle mangfold. Georgia er blant våre eldste sivilisasjoner. Her har man sunget flerstemt polyfon sang i mer enn 2000 år, produsert vin i over 8000 år, og her levde Homo Georgicus allerede for 1,8 millioner år siden. I Georgias myteomspunnede kultur og historie er kirken, folkesang og folkedans, poesi, vintradisjon og en enestående gjestfrihet dypt forankret i den georgiske folkesjelen. For georgiere er gjester en gave sendt fra gud, og slik har det vært fra de eldste tider. Vår lokale vert, Svend Waage, tar oss med på en innholdsrik og uforglemmelig reise hvor det legges vekt på både musikk, sang, god mat og vin.
Høydepunkter:
- Georgias hovedstad Tbilisi
- Treenighetskirken Gergeti’s Sameba ved Kazbegi-fjellet
- Vinsmaking på vingården Chateau Mukhrani
- Mtskheta – landets historiske hovedstad
- Svetitskhoveli-kirken (UNESCO)
- Tradisjonell georgisk folkesang og musikk
- Historiske Gremi
- Kulturbyen Sighnaghi og besøk til Bodbe Monastery
- Lokalkjente Svend Waage er Vista Travels reiseleder på turen
Avganger
Vis utsolgte reiser
Georgisk vin- og bordtradisjon
Vinen og bordtradisjonen spiller en viktig rolle i georgieres hverdag: For en vanlig georgisk bonde i de vinproduserende områdene er vinen en naturlig del av produksjonen, og tradisjonelt så har de fleste en qvevri eller to i hagen til egen produksjon og eget forbruk. Qvevri er store leirkrukker som graves ned i bakken, kun med åpningen synlig i bakkenivå. Gjennom en spesiell prosess gjæres og modnes vinen i qvevrien uten noen tilsetningsstoffer, og dette er måten georgiere har produsert vin på i mer enn 8000 år.
Georgiere byr alltid sine gjester til bords og der har vinen en sentral plass. Det georgiske tradisjonelle bordet er en fascinerende symbiose av vin, et meget godt og variert kjøkken, skåle- og taletradisjoner samt folkesang og poesi. For 1000 år siden da kongene etablerte akademier i gresk stil var nettopp bordtradisjonen et eget fag. Det georgiske bord – eller Supra – som det heter, er stedet hvor sang, dans, taler, den gode samtale og diskusjon møtes. Her etableres nye vennskap og gamle bånd styrkes. Det georgiske bordet er på mange måter en helt sentral arena for både dannelse og utdannelse, og det er ikke til å undres at barna er med helt fra de er små. Vinen er også et helt sentralt symbol i den georgisk ortodokse kirken. Betegnende nok er tittelen på en av de mest kjente kirkehymnene: «Du er min vinranke».