Skip to main content
Image: Narikala fortress i Tbilisi

Det gode liv i Georgia. Opplev georgisk kultur, mat og vin

Georgia er en perle i hjertet av Kaukasus og en uoppdaget skatt for nordmenn flest. Georgia med sin fantastiske natur, eldgamle historie og særegen tradisjon, er lokalisert på den historiske silkeveien der øst møter vest.

Her kjempet de store imperiene om makt og innflytelse, og Georgia var alltid kjent for sitt kulturelle mangfold. Georgia er blant våre eldste sivilisasjoner. Her har man sunget flerstemt polyfon sang i mer enn 2000 år, produsert vin i over 8000 år, og her levde Homo Georgicus allerede for 1,8 millioner år siden. I Georgias myteomspunnede kultur og historie er kirken, folkesang og folkedans, poesi, vintradisjon og en enestående gjestfrihet dypt forankret i den georgiske folkesjelen. For georgiere er gjester en gave sendt fra gud, og slik har det vært fra de eldste tider. Vår lokale vert, Svend Waage, tar oss med på en innholdsrik og uforglemmelig reise hvor det legges vekt på både musikk, sang, god mat og vin.

Høydepunkter:
- Georgias hovedstad Tbilisi
- Treenighetskirken Gergeti’s Sameba ved Kazbegi-fjellet
- Vinsmaking på vingården Chateau Mukhrani
- Mtskheta – landets historiske hovedstad
- Svetitskhoveli-kirken (UNESCO)
- Tradisjonell georgisk folkesang og musikk
- Historiske Gremi
- Kulturbyen Sighnaghi og besøk til Bodbe Monastery
- Lokalkjente Svend Waage er Vista Travels reiseleder på turen 

F = Frokost, L = Lunsj, M = Middag

Fritekstsøk

Dagsprogram

  • Dag 1: Oslo - Tblisi

    Oppmøte på Oslo Lufthavn Gardermoen om ettermiddagen. Vi flyr med Turkish Airlines til Tbilisi, med ankomst neste dag. Mellomlanding og flybytte i Istanbul.

  • Dag 2: Vi blir kjent med Tbilisi – og med hverandre

    Tbilisi er strategisk lokalisert på den historiske Silkeveien i grenselandet mellom Asia og Europa. Byen utviklet seg til et viktig industrielt, kulturelt og sosialt sentrum og handelssentrum i regionen. Gjennom historien har alle de store imperiene invadert byen en eller flere ganger, noe som gjenspeiler seg i Tbilisis befolkning som alltid har hatt ulik kulturell, religiøs og etnisk bakgrunn. Dette er spesielt synlig i den gamle historiske bydelen der for eksempel armenere, aserbadjanere, russere, kurdere og georgiere fortsatt lever side om side med sine ulike tradisjoner og religioner.

    Frihetsbroen Frihetsbroen

    Vi starter dagen i et rolig tempo og rusler ned til Frihetsplassen, hjertet av Tbilisi der byens gamle og moderne deler møtes. Herfra fortsetter vi langs den imponerende hovedgaten, Rustaveli-avenyen, og passerer flere av byens mest kjente landemerker som Georgias museum, Parlamentet og Nasjonalmuseet. Etterpå vender vi tilbake til gamlebyen, hvor vi spiser vårt første måltid sammen på en sjarmerende, bortgjemt restaurant og blir bedre kjent med hverandre. Etter lunsj utforsker vi gamlebyen videre, og skal blant annet besøke de historiske Sulfurbadene – hjertet av gamle Tbilisi. Ifølge legenden var det her ved de varme kildene at kong Vakhtang Gorgasali grunnla Tbilisi på 400-tallet, og ga byen navn etter ordet "tbili," som betyr "varm." Vi ser hvordan gammelt møter nytt, og får innblikk i hva som gjorde Tbilisi til et kulturelt og kommersielt knutepunkt på den historiske Silkeveien.

    Sulfurbadene

    Tilbake på hotellet har dere et par timer til egen disposisjon. Kanskje det er godt med en hvil etter en kort natt, eller dere kan benytte anledningen til å oppleve mer av Tbilisis spesielle atmosfære og mangfold. Vi er selvsagt til deres disposisjon med hjelp og forslag for den som måtte ønske det. Vi møtes på hotellet på ettermiddagen klare til velkomstmiddag i en av gamlebyens bedre restauranter. Her vil reiselederne introdusere dere til den georgiske bordtradisjonen og til georgisk kultur, med sin spesielle vintradisjon og sitt delikate, smaksrike og varierte kjøkken.
    (F,L,M)

  • Dag 3: Vinsmaking på Chateau Mukhrani og de majestetiske Kaukasusfjellene

    Vi har en rolig morgen og for de som ønsker det blir det mulighet for en rusletur i byen på morgenkvisten. Tidlig på formiddagen setter vi kursen mot Kaukasusfjellene og den lille byen Stepantsminda. På veien besøker vi Chateau Mukhrani, det staselige godset og vingården til prins Ivane Mukhranbatoni. Han var en sentral politisk og militær figur i Georgia i det 19. århundret, og kjent for sine viner som kombinerte georgisk og fransk tradisjon.



    Det blir vinsmaking med fokus på Chateau Mukhranis georgiske viner, og vi lærer også om den gamle tradisjonelle måten å produsere vin på i Georgia - holdt i hevd i over 8000 år. Deretter har vi lunsj på Chateau Mukhrani før vi fortsetter ferden videre mot fjellene.



    Den lille byen Stepantsminda ligger ved foten av fjellet Kazbegi på 5047 m. Fjelltoppen er Georgias tredje høyeste fjell, og er et ikon med sin massive og monumentale form. Den gjenspeiler den styrken og utholdenheten som kjennetegner fjellfolket i dette området, som aldri lot seg kue av myndighetspersoner. Her finner vi en eldgammel og fascinerende myte- og legendetradisjon og både hedensk- og kirketradisjon lever side om side. Snart møter vi de majestetiske Kaukasusfjellene, stopper ved spektakulære utsiktspunkt og nyter natur og utsikt. Vi ankommer Stepantsminda sent på ettermiddagen, og etter innsjekking på det særegne Rooms hotel har dere kvelden til fri disposisjon, og kan nyte fantastisk utsikt, kjempeterrassen og fasilitetene på Rooms hotel i spesiell stil og design.

    Stepantsminda

    (F,L,-)

  • Dag 4: Den ikoniske treenighetskirken, vandring og lokal tradisjon med khinkalibaking og folkesang

    Etter en tidlig frokost starter vi vandringen opp til den ikoniske treenighetskirken Gergeti’s Sameba som ligger spektakulært til ved siden av Kazbegi-fjellet med panoramautsikt over hele Stepantsminda og nærområdet. Dette er en vandring på ca. 4 km/vel 2 timer fra hotellet til kiken, med en høydeforskjell på ca. 450 m. Det er enkelte partier som er noe bratte og ulente, men en fin tur for alle som er i vanlig god fysisk form og som ikke har spesielle fysiske utfordringer eller spesielt redd for høyder. For dem som ikke ønsker å gå arrangerer vi transport med 4-hjulstrekkere. Når vi alle møtes oppe ved kirken, kan vi nyte den opplevelsen som kirken og området har å by på. Vi omgis av de voldsomme Kaukasusfjellene som har formet lynnet og en utholdenhet blant fjellfolkene, som opp gjennom historien har vært avgjørende for å kunne ivareta Georgias yttergrense i fjellene.

    Treenighetskirken Gergeti’s Sameba

    Vi kjører i fellesskap ned til Stepantsminda og direkte til våre gode venner hvor vi skal lære å lage den tradisjonelle retten Khinkali, en rett som ligner på dumplings. Den er en av klassikerne i Georgia og har faktisk sine røtter nettopp i disse fjellområdene. Vel nede hos våre venner samles vi på kjøkkenet. Alle som vil kan få prøve å lage. Etterpå nyter vi khinkaliene vi har laget sammen med et par andre retter. Tilbake på hotellet har dere har noen timer til egen disposisjon. Dere kan for eksempel nyte utsikten, nippe til en forfriskning, eller ta et deilig bad. Så møtes vi tidlig på kvelden for avgang til middag. Det blir nydelig tradisjonsmat i hjemmekoselige omgivelser og sammen med våre gode sangervenner.



    (F,L,M)

  • Dag 5: Den historiske hovedstaden Mtskheta og vinregionen Kakheti

    Etter frokost er det avreise mot vinregionen Kakheti. Regionen står for nesten 70% av vinproduksjonen i Georgia. Flere steder i området var historisk viktige handelssentre for georgiere og for handelsfolk som kom over fjellene fra Dagestan. I gamle dager var det få i Kakheti som betalte skatt, i stedet oppfylte de de sin skatteplikt gjennom innsats på slagmarken mot invasjoner fra de østlige imperiene. På veien besøker vi den historiske hovedstaden Mtskheta. Her finner vi Svetitskhoveli som er på UNESCOs verdensarvliste og tidligere Georgias hovedkirke. Hit kom St. Nino og kristnet Georgia på 300-tallet, og legenden forteller at Jesu kjortel skal være begravet på stedet hvor kirken ble reist. Vi tar dere med inn i kirken og dermed inn i viktig del av Georgias historie og tradisjon. Her opplever vi den viktige rollen som kirken spiller i de fleste georgieres liv, og betydningen ritualene og relikviene har i hverdagslivet. Deretter vandrer vi i den gamle bydelen og opplever tradisjon, lokal koloritt og turistboder i skjønn forening. Vi spiser lunsj sammen i Mtskheta før vi fortsetter vår vei mot vin regionen Kakheti.

    Svetitskhoveli katedral

    Reisen fortsetter østover og over det vakre Gombori-passet før vi svinger oss nedover mot Alazanisletten. Når vi nærmer oss hotellet ser vi den flotte utsikten over slettelandskapet i Kakheti og Kaukasusfjellene som reiser seg på motsatt side. Vi ankommer hotellet som er lokalisert ikke altfor langt unna regions-hovedstaden Telavi. Etter innsjekking har dere litt tid til å slappe av etter dagens reise før vi møtes til middag. Den har vi på hotellets koselige og stemningsfulle restaurant.
    (F, M)

  • Dag 6: Chavchavadzes gods, det historiske Gremi og middag hos vår venner

    Etter frokost setter vi kursen mot Tsinandali som ligger 20 minutters kjøring unna utenfor regionshovedstaden Telavi. Her besøker vi Aleksandre Chavchavadzes gods med en blanding av både georgisk og europeisk arkitektur. Aleksandre Chavchavadze (1786-1846) var aristokrat, forretningsmann, forfatter og vinelsker, og en av de viktigste offentlige personligheter i sin samtid. Det var i Tsinandali hvor georgisk vin aller først ble flasket og Chavchavadze selv hadde en vinsamling på over 15000 flasker, den eldste tilbake til 1814. Vi vandrer gjennom den flotte parken og har en omvisning i Chavchavadzes husmuseum.

    Chavchavadze Museum i Tsinandali

    Etter en liten lunsj i Telavi kjører vi en halv times tid til Gremi og det som for 450 år siden var Kakhetis hovedstad og handelssenter på Silkeveien mellom øst og vest. Her finner vi den gamle borgen på en høyde, som huset både kirke og kongens borg. I området rundt var handelskvarterene lokalisert. Tidlig på 1600-tallet ble imidlertid Gremi ødelagt av perserne, og mistet sin funksjon som handelssenter og kongelig residens.



    Vi setter kursen mot en familie som produserer vin og andre produkter etter eldgamle tradisjoner. En betydelig del av den dyrkede jorda i Georgia er fortsatt delt opp i små enheter eid av lokale familier. Våre venner har skapt en liten familiebedrift av dette, og vi får en omvisning som inkluderer deres vinkjeller. Her opplever vi tradisjonen med de store leirkrukkene - kvevri - som er gravd ned i bakken med kun åpningen synlig ved bakkenivå. Det er disse som brukes når vinen lages på den tradisjonelle, eldgamle georgiske måten. Gjennom en spesiell prosess gjæres og modnes vinen i kvevrien uten noen tilsetningsstoffer. Denne unike tradisjonen kan spores 8000 år tilbake i tid, noe som gjør Georgia til landet med verdens eldste vinkultur så langt.

    Leirkrukkene kvevri er gravd ned i bakken

    Etter besøket i vinkjelleren er det tid for middag i hagen med nydelig hjemmelaget mat og vin. Vi vender tilbake til hotellet i rimelig tid, slik at dere har mulighet til avslapning eller kanskje et bad, eller å smake på vinene hotellet kan by på.
    (F,L,M)

  • Dag 7: Kulturbyen Sighnaghi, Bodbe-klosteret og tilbake til Tbilisi

    Etter frokost og utsjekk fra hotellet setter vi kursen mot den lille maleriske byen Sighnaghi, som tradisjonelt har vært et kultursenter i Kakheti-området. Kjøreturen tar en drøy time og vi har litt tid til å oppleve stemningen i denne pittoreske lille byen med sin flotte utsikt mot Kaukasusfjellene. Vi vandrer på bymuren med panoramautsikt over Alazanisletten og mot fjellene. Etterhvert blir det lunsj, og deretter har dere litt tid til egen disposisjon.

    Sighnaghi med sin flotte utsikt mot Kaukasusfjellene

    Til slutt besøker vi Bodbe Monastery i utkanten av Sighnaghi. Dette er et av Georgias mest velholdte og tradisjonsrike klostre, og har også historie som akademi og kroningssted for kongene i Kakheti. St. Nino, som kristnet Georgia på 300-tallet, er begravet her og man kan se St. Ninos grav inne i kirken. Dette er med på å gjøre Bodbe til et av de mest hellige steder for georgiere flest.

    Bodbe Monastery

    Deretter setter vi kursen mot Tbilisi med ankomst og innsjekking på hotellet sent på ettermiddagen. Resten av kvelden er til fri disposisjon.
    (F,L,-)

  • Dag 8: Et siste møte med fargerike Tbilisi

    For de som ønsker det tar vi gondolbanen opp til Narikalaborgen, som strekker seg langs åsen hvor vi kan nyte den flotte panoramautsikt over Tbilisi.

    Narikalaborgen

    Vi vandrer opp til statuen av Mor Georgia, og deretter langs Nariakalaborgen og nedover til sentrum av gamle Tbilisi. Resten av dagen frem til avslutningsmiddagen er til fri disposisjon for spennende byopplevelser, suvenirer/shopping og andre severdigheter og opplevelser.
    Reiseleder er til deres disposisjon for hjelp og oppfølging. Man kan for eksempel oppleve markedet for gull og smykker og sentralmarkedet hvis man synes at genuint markedsliv er interessant. Besøke den botaniske hagen i Tbilisi. Oppleve folkeliv langs hovedgaten Rustaveli. Besøke Dry Bridge og se på brukskunst, billedkunst og georgisk kunsthåndverk, etc. eller oppleve Georgias hovedkirke, den store Treenighetskirken.

    Treenighetskirken

    Om kvelden blir det avskjedsmiddag. Det blir siste kveld sammen med gjengen hvor ettertanke, oppsummering og den gode praten vil være i sentrum.
    (F,-,M)

  • Dag 9: Tbilisi - Oslo

    Etter frokost er tiden kommet for å ta farvel med Georgia for denne gang. Transfer til Tbilisi Internasjonale lufthavn.

    F = Frokost, L = Lunsj, M = Middag

  • Georgisk vin- og bordtradisjon

    Vinen og bordtradisjonen spiller en viktig rolle i georgieres hverdag: For en vanlig georgisk bonde i de vinproduserende områdene er vinen en naturlig del av produksjonen, og tradisjonelt så har de fleste en qvevri eller to i hagen til egen produksjon og eget forbruk. Qvevri er store leirkrukker som graves ned i bakken, kun med åpningen synlig i bakkenivå. Gjennom en spesiell prosess gjæres og modnes vinen i qvevrien uten noen tilsetningsstoffer, og dette er måten georgiere har produsert vin på i mer enn 8000 år.

    Georgiere byr alltid sine gjester til bords og der har vinen en sentral plass. Det georgiske tradisjonelle bordet er en fascinerende symbiose av vin, et meget godt og variert kjøkken, skåle- og taletradisjoner samt folkesang og poesi. For 1000 år siden da kongene etablerte akademier i gresk stil var nettopp bordtradisjonen et eget fag. Det georgiske bord – eller Supra – som det heter, er stedet hvor sang, dans, taler, den gode samtale og diskusjon møtes. Her etableres nye vennskap og gamle bånd styrkes. Det georgiske bordet er på mange måter en helt sentral arena for både dannelse og utdannelse, og det er ikke til å undres at barna er med helt fra de er små. Vinen er også et helt sentralt symbol i den georgisk ortodokse kirken. Betegnende nok er tittelen på en av de mest kjente kirkehymnene: «Du er min vinranke».

Hoteller på reisen

Hotellene på reisen er nøye utvalgt og det er ganske ulike hoterlopplevelsene som venter, et bevisst valg som også gir en spennende dimmensjon til turen.

- Tbilisi: Ibis Styles 4*
- Stepantsminda i Kaukasusfjellene: Rooms Hotel 4*
- Vinregionen Kakheti: Chateau Mere 3*

Fra Chateau Mere:


Utsikt fra Rooms Hotel Kazbegi:

Bildegalleri

Reiseleder Svend Waage

Svend Waage har bodd i Georgia i snart 20 år og har de siste 10 årene vært reiseleder for ulike norske grupper og utsendinger. Svend er Cand. Philol. i musikkvitenskap fra universitetet i Oslo, og har blant annet jobbet som kulturskolerektor og kultursjef. I Georgia har han arbeidet for Wilh. Wilhelmsen med logistikk og ansvar for HR og Quality assurance. Han har også gjort prosjektarbeid med Flyktninghjelpen i tillegg til en rekke andre prosjektarbeider. I 2005 etablerte han gruppen Ensemble Giorgi som fremfører sanger fra den unike georgiske flerstemte folkesangtradisjonen.

Svend har et brennende engasjement for georgisk kulturliv og tradisjon. Han og hans kone Tamar trives som best når de kan ta med sine gjester inn i kulturen de selv er så glade i. Georgia er en av våre eldste sivilisasjoner med helt særegen kultur og historie. Sammen med resten av Kaukasus er landet samtidig i stormaktspolitikkens sentrum lokalisert i grenseland mellom øst og vest. Georgias unike tradisjon sammen med nåtidens muligheter og utfordringene i geopolitikkens spenningsfelt er bakteppet når Tamar og Svend tar dere med inn bak fasaden. Menneskene dere møter vil fortelle sine historier. Og Svend og Tamar vil forteller sin; om livet i Georgia og gleden over å kunne knytte sterke bånd mellom landene de er blitt så glade i – Georgia og Norge. I 2018 mottok Svend utmerkelsen The Order of Exellence av Georgias president for innsatsen innen georgisk kultur og relasjonen mellom Georgia og Norge.

Prisoversikt

Alt dette er inkludert:
- Fly Oslo-Tblisi t/r (fly fra andre byer på forespørsel)
- Flyskatter
- Transfer fra/til lufthavnen i Tblisi
- 8 overnattinger på gode hoteller inkludert frokost
- 5 lunsjer og middager inkludert vann/mineralvann
- 7 frokoster
- Vin til middagene
- 2 vinsmakinger og innføring i georgisk vintradisjon
- Folkesangere dedikert til vårt opplegg ved to middager
- En flaske vann hver dag under reisen rundt i Georgia
- All landtransport med egen sjåfør
- Svend Waage som Vista Travels reiseleder samt ekstra lokalguide
- Inngang og eventuelle ekstraguider ved felles besøk til museer/severdigheter i henhold til program

Prisen inkluderer ikke: 
Tips til lokale guider og sjåfører på utfluktene
Drikkevarer og måltider ut over det som er nevnt under inkludert
Reise- og avbestillingsforsikring

Avganger & priser

AvreisedatoAvreisestedReisemålVarighetLedige plasserFra pris
01.06.2025OsloDet gode liv i Georgia. Opplev georgisk kultur, mat og vin
Reiseledere: Svend Waage
9 dagerMer enn 824 980,-Bestill